WFP

Fighting world hunger

onsdag 24. mars 2010

Meet is murder!?


Veganisme og etikk hører naturlig sammen, og det i enda større grad enn andre former for vegetarianisme. En vegansk livsstil innebærer å styre unna samtlige produkter som forårsaker smerte og frihetsberøvelse for dyr. Som veganer tar man et konsekvent etisk valg med gjennomført respekt for dyrs rettigheter og deres egenverdi.I likhet med andre idealer, ideologier og bevegelser har veganisme en spennende og lærerik historie. For mens det finnes minst en million veganere verden over idag, var det bokstavelig talt kun en håndfull personer som levde helt vegant for litt over 60 år siden. Hvordan har denne enorme ekspansjonen kunnet finne sted?
Er du intresert i historien bak veganisme sjekk ut den linken her.I skrivende stund kan jeg ikke skryte på meg å være veganer, jeg har i lengre tid gått rundt
å prøvd å overbevise meg selv om at melkeindustrien ikke er så ille.
Men nå inser jeg at dette bare er BULL!
Jeg elsker dyr, jeg ønsker ikke at noen dyr skal lide, og jeg er villig til å gjøre alt jeg kan for å
oprettholde dyrenes rettigheter.
Da må man også være villig til å forsake enkelte ting.
Så selvbedraget ender her!Men det er ikke bare å begynne å leve som veganer.
Det er lurt å undersøke alternativer til kjøtt, sette seg inn i en hva en sund veganer-diett går ut på.
Og om man har mulighet ta et innføringskurs.
For det er viktig å ta vare på helsen sin, og sørge for at man får i seg proteinene man trenger fra alternative mat ressurser.
For tips og hjelp kan du blant annet sjekke ut PETA's Vegetarina starter kit her.
Frem mot sommeren tilbyr Norsk Vegetarforening flere nyttige kurs for alle interesserte i Oslo.
For å finne tider og for påmeldelse til kursene ta en titt her.Den norske gjennomsnittskua produserer 6000-7000 liter melk årlig. (NRF 1992) En slik massiv overproduksjon av melk resulterer i mange produksjonssykdommer. Tradisjonelt inneholder en kus jur ca. to liter melk til enhver tid. Den moderne kua bærer derimot på 10 liter. De enorme jurene er bare noen av årsakene til de store forekomster av sykdom i b.l.a. jur og i ben hos dagens kuer. Deres liv er ikke annet enn kontinuerlig hardt arbeid under miserable levekår. Under gode forhold kan en ku leve i 20 år. Tidlig utslitt av fysisk og mentalt stress, slaktes imidlertid de fleste rundt fire-fem-årsalderen. For å holde jurene i gang, må hun føde en kalv i året som hver gang taes fra henne straks etter fødselen.


Etter et liv som ofte har vært uten tilfredsstillelse av naturlige instinkter og behov, transporteres husdyrene til endestasjonen - slakteriet. Midt i sin fysoilogisk sett beste alder bestemmes det at deres liv er mer verd som pølser, kjøttdeig, biff og koteletter enn som levende dyr.
Dyrene drives ut av transportbilene og inn på "venteværelse". Når det er deres tur drives de videre gjennom trange, glatte metallkorridorer mot slaktebenken, går det for sakte "hjelpes" de frem med klaps, slag og elektriske støt. Slakteriarbeiderne bruker plasthansker - ikke silkehansker.
Slakteriomgivelsene bidrar ikke til å dempe dyrenes nervøsitet; det lukter blod, fremmede mennesker driver dem rundt på et ukjent sted, fremmede dyr rundt dem bråker - nervøsiteten sprer seg.
Ingen dyre-elsker, dyre-verner eller dyre-entusiast kan vel støtte dette?Jeg ønsker jo absolutt å kategorisere meg som en dyreaktivist, så spørsmålet jeg har måtte stille meg selv er:
Kan jeg virkelig kalle meg en dyreverner når jeg tillater, og er en del av kjøttindustrien?
For min del blir svaret et klingede NEI!


Men i Norge har vi jo så strenge krav og regler, så her er det vel ikke galt å spise kjøtt?
For tjue år siden var det 100 slakterier i Norge, i dag er det 65 . Her slaktes det årlig rundt 20 millioner dyr. Slakteriene blir stadig færre og større, i tillegg blir kapasiteten og effektiviteten høyere: et moderne slakteri kan slakte 120 gris i timen, eller 24 storfe, eller 150-170 sau og lam. De mest effektive fjærfeslakteriene klarer å slakte 3000 kylling per time.
Det kan ofte være problematisk å få dyrene ut av transportbilene og inn på slakteriet.
Dyrene er som regel både trøtte, redde og stresset etter den lange turen. Men ut kommer de, eventuelt med draing og slag. Det kan ta tid før dyrene slaktes etter at de har ankommet slakteriet. Det er ingen regler som sier hvor lenge dyrene kan bli stående og vente på slakteren. Når køene er lange, kan dyrene bli stående i ukjente og lite trivelige omgivelser til neste dag. Stadig blir det avslørt fler og fler brudd på dyrevernloven også i norske slakterier og gårder.
Så du får dømme selv, men spør deg selv:
Kan jeg stå for det livet burgeren min har levd før jeg putter den på fatet mitt?


Men det er ikke bare for dyrenes del vi burde ungå å spise kjøtt.
Meat the Truth (Kjøtt sannheten), er en prisbelønt dokumentar, presentert av Marianne Thieme (leder av partiet for Animals), som utgjør et tillegg til tidligere filmer som er laget om klimaendringer. Selv om slike filmer har en overbevisende måte klart å trekke offentlig oppmerksomhet til spørsmålet om global oppvarming, har de gjentatte ganger oversett en av de viktigste årsakene til klimaendringene, nemlig: intensiv husdyrproduksjon. Scientific Information viser at dyrehold genererer mer klimagassutslippene verden over enn alle biler, lastebiler, tog, båter og fly sammen. DVD'en anbefales til alle dyr og miljøaktivister, for det vil styrke saken for en grønnere, renere, sunnere og dyre-vennligere diett, en plantebasert diett.
Se traileren her


Men å bli veganer er bare ett skritt i riktig rettning.


Bli aktiv i kampen for dyrs rettigheter. Både når det kommer til pelsindustrien, sirkusdyr, testdyr, kjøttindustrien og rettighetene til alle dyr.
For å finne ut hvordan ta en titt på NOAH's aktivistnettverk her.
Eller hos Norges vegetar forening her.En annen fin måte (som NOAH så genialt har gitt oss muligheten til) å støtte denne viktige kampen på
er ved å kjøpe denne sinsykt kule toppen med vegetarmotiv fra den verdenskjente tegneserieskaperen Dan Piraro, som lager Bizarro-stripen. Den koster kun 249 og kan kun kjøpes i NOAH-Shop!
På denne måten får du vist verden ditt syn, spredd et viktig og godt budskap og pengene du bruker går med på å finnansiere kampen for dyrs rettigheter.
Det kan ikke bli stort bedre en det.
Så til konklusjonen har jeg kun en ting å si:
GO VEGAN!


I will!

8 kommentarer:

 1. Æsj æsj ÆSJ æsj æsj æsj æsj æsj.
  Bra innlegg! :)
  Jeg og har store intensjoner om å bli veganer, eller iallefall vegetarianer, men det er vanskelig! spessielt når man har en mann som bare MÅ ha kjøtt. Men jeg får vise han noen videoer.... ÆSJ

  (forresten burde du fjærne det at man må skrive verifisering-kode for å lagre kommentar, soooo annoying.)

  SvarSlett
 2. Kjøttindustrien er fæl. For en liten stund siden var det på nyhetene også at kjøttlagrene i Norge er overfylt. Men jeg synes ikke at mennesker nødvendigvis må slutte HELT å spise kjøtt. Vi er jo jegere av natur, og alle har vel hørt ordtaket "survival of the fittest". Men jeg mener man burde spise mye, mye mindre kjøtt og at dyrene må ha det bra.
  Det er ingen problem å bli vegetarianer, eller veganer i dag, bare man går inn for det og virkelig mener og vil det.

  Bra at du tar opp så mange viktige saker som ofte blir glemt og oversett :-) Har kopiert den røde og grønne lista.

  SvarSlett
 3. Kjempeflott kristiane:)

  Nei jeg sier ikke at alle mennesker må bli veganere, det er noe alle selv må bedømme.

  Hadde jeg kunne garantert meg at kjøttet jeg spiste, melka jeg drakk eller eggene jeg brukte kom fra dyr som hadde levd et fult og behagelig liv. Ja da hadde jeg ikke hatt problemer med det. Men nå er det desverre så vanskelig og økologisk er blitt ødelagt av kapetalismen. Så min samvittighet tillater meg desverre ikke lengre å spise kjøtt.

  Men som sakt, vi alle har forskjellige samvittigheter og forskjellige meninger, så derfor er dette opp til alle og enhvær.

  Jeg dømmer ingen for at de velger å spise kjøtt.

  SvarSlett
 4. Dette inlegget vant NOAH's blogg konkuranse på faceboock:)

  Jeg må innrømme jeg er veldig stolt nå:) Det er gøy å få anerkjennelse for noe som er viktig for meg:) Og jeg er jo veldig glad i å skrive, sammtidig som denne saken er viktig for meg:D

  Så *hyleoghoppelittoppogned*

  SvarSlett
 5. Beklager men har ikke lest innlegget ditt, kommer nok ikke til å gjøre det heller fordi jeg er alt for glad i å spise kjøtt, desverre men slik er det bare.

  tone

  SvarSlett
 6. GRATULERER MED NOHA KONKURRANSEN :)
  your the bomb :)

  hilsen tone

  SvarSlett
 7. Tnx snuppen;) Ha ei førtreffelig helg <3

  SvarSlett